beszélgessünk egy kicsit.

július 30, 2015

A "2015 tavaszi DOVEX blogger találkozó" és a "top 5 nyári rúzs" című bejegyzéseim alatt ért pár olyan komment, ami ennek a posztnak a megírására sarkalt... 
Nyilván a Beauty Armyn közzétett posztok alapján nem tudjátok milyen ember vagyok. Nem ismertek, pusztán annyi információtok van, hogy milyen a bőrtípusom, milyen hajápolási termékeket használok, mik a kedvenc körömlakkjaim... hát tessék.
Úgy gondolom elég megosztó személyiség vagyok. Vagy szeretnek vagy sem. De azt hiszem, aki ad időt és valóban megismer, és nem csak a felszínt kapargatja az egy őszinte emberre lel. Mindig is okozott gondot a szókimondóságom. Az, hogy gondolkodás nélkül mondtam el a véleményemet másoknak, sokszor úgy, hogy közben észre se vettem, hogy ezzel megbántottam. Akkoriban sok problémám volt emiatt. Ma már azért ez enyhült, és tudom mikor kell hallgatni és mikor kell szólni. Hogy miért mesélek erről? Mert az utóbbi időben az őszinteségemet kérdőjelezték meg.

A blogot azért kezdtem el írni, hogy másoknak segítsek. Hogy az általam használt és véleményezett termékekről valós képet kapjanak. Hogy kialakuljon egy közösség, ahol megoszthatjuk a tapasztalatainkat, segíthessünk egymásnak. Nem pusztán csak azért szerepelnek kérdések a bejegyzések végén, mert egy jó lezárás, hanem, hogy az olvasóim nekem is adjanak tanácsot. 
Nekem nem olyan régi a rajongásom a szépségápolási és sminktermékek után. És ezt nem is titkolom. De egyszer csak arra eszméltem, hogy folyton a krémmániát bújtam és kommenteltem a termékekhez, hiszen volt amikor nekem is azok segítettek. Aztán azt éreztem, hogy nem elég, hogy csak ott írjak pár sort. Akartam egy saját oldalt, és így jött az elhatározás, hogy én is készítek egy blogot. Hetekig csak gondolkoztam, hogy van egyáltalán értelme ennek? Lesz aki majd olvassa? Lesz aki majd hozzászól a bejegyzésekhez, aki majd rendszeresen visszatér? És igen, lett. Szépen lassan egyre többen feliratkoztatok, kommenteleket. Elkezdtetek követni instagramon és a facebook oldalon is. És nekem ez erőt adott, ihletet, hogy van miért csinálom. 
Aztán ért még egy nagy öröm, mikor megkaptam a meghívást a blogger találkozóra. Igen, számomra ez egyfajta elismerés. Lehet, hogy a 30 akármennyiből csak egy voltam, de köztük voltam. Olyan lányok között, akik már évek óta ezt csinálják. És igen is ez nekem elismerés, még ha a feliratkozóim száma a százat sem éri el...

...most már ott tartok, hogy nem csak egy cég keresett fel és ajánlotta fel a termékeinek a tesztelését. És ez igen is jó dolog, és örülök neki, és örülni is fogok. Tudom, hogy sokaknak előítéletei vannak azokkal a bejegyzésekkel szemben, amikben ajándékba kapott termék(ek)ről írnak. Nyilván nem alaptalanul. Sajnos vannak olyanok (akinek, nem inge ne vegye magára) akik csak repi cuccokért kezdenek el blogolni. Annak a reményében írnak posztokat, hogy egyszer majd felkeresi őket egy cég. Sőt akár maguk kopogtatnak az ajtón, hogy támogassa őket a márka, aminek a termékeiről szépet és jót írnak majd. Ugyanakkor nem mindenki ilyen. Nem mindenki adja el a hitelességét pár termékért.
Nekem ez még egy új dolog, hiszen nemrég óta működök együtt pár céggel. Az elveimet ettől függetlenül nem adom fel. Számtalanszor szerepelt már a blogon, hogy az INCI (összetevő lista) elemzése és tisztasága nekem fontos. Ha olyan terméket ajánlanának fel tesztelésre, amit egyébként biztosan nem vennék meg az INCI miatt, azt nem is fogom elfogadni. Vagy XY márkának az új száraz bőrre való termékét. Miért tenném, ha egyszer teljesen más a bőrtípusom? Vagy ha alapból kikötésekkel indítanának, akkor inkább nem is kell semmi....
Kérlek vegyétek azt is figyelembe, hogy az együttműködés nem csak a blogger önös érdekét szolgálja. A felajánlások által több termékről írhatunk, sőt akár high-end márkákról is. A saját keresetemből veszem a termékeket, és nálam is van egy határ, mert nincsen arany tojást tojó tyúkom. Én is csak néha tehetem meg, hogy high-end terméket vegyek. Nektek is segítség, ha (például) egy rúzsról vagy alapozóról már a megjelenése előtt olvashattok, így tudjátok mire számíthattok és nem kell zsákbamacskát vennetek.
És ha már ajándék, meg ingyen cuccok. Ti nem vesztek akciósan dolgokat? Nem vettetek valamiből csak azért kettőt mert mellé kaptatok egy harmadikat ajándékba? Nem használtatok még fel olyan kupon kódot, amit egy bloggernél láttatok? Ezek a dolgok mind nagyon hasonlóak, csak más szemszögből kell nézni.
Lehet, hogy kívülről nem látszik, de ebbe rengeteg munka van. Kitalálni miről írj, ami másokat is érdekelhet. Hogy a tartalom érdekes legyen, a képek pedig szépek. Sőt nem csak a bejegyzések, de az egész blog igényes megjelenése sem kis meló. Nem panaszkodom, mert szeretem csinálni és örömmel tölt el, csak borzasztóan dühít mikor mások irigyen vagy épp haragosan odavágják, hogy "persze, mert ajándék volt... "

Egy szó mint száz. Ha valaki nem hisz az őszinteségembe, mert egy terméket nem magam vásároltam akkor az inkább ne is olvasson. Örülök, hogy már ennyien vagyunk és továbbra is azt szeretném, hogy még többen legyünk, de kételkedőkre nincs szükségem. Ha eddig szerettétek a blogot és szívesen olvastatok akkor továbbra is várlak Titeket sok szeretettel. Nagyon szeretem ezt csinálni és remélem, hogy igény is lesz a folytatásra és a sok munka és idő nem vész kárba.

Ezzel be is fejezném, remélem azért van aki végigolvasta ezt a hosszú bejegyzést. Senkit sem akarok győzködni, pusztán csak szerettem volna tisztázni ezt a dolgot és elmondani a véleményemet.
Köszönöm.

16 megjegyzés

  1. Nagyon érdekes volt a te szemszögedből is látni a kérdést. :)

    Igen, néha nekem is rosszul esik, hogy Ti bloggerek úgy írtok az ajándékba kapott, sok1000 Ft-os High End-termékekről, mintha azok nélkül nem lehetne élni, aztán elkezdem onnan nézni, amit Te is írtál, hogy ez nektek kvázi "fizetség" a kemény munkátokért. Nem lehet egyszerű folyamatosan aktuálisnak, tájékozottnak, igényesnek lenni, fotózni, tesztelni, írni - mindezt munka, magánélet vagy akár gyerek mellett. Jó és igényes blogot vezetni nehéz, főleg a magyar mentalitással szemben.
    Kitartás, ne törődjetek a trollokkal! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megértem, ha valaki bántónak érezte azt egy agyon csámcsogott mondatot, pedig nem bántásnak szántam és nem fellengzősködni akartam. Aki sértőnek találta sajnálom, de azt is el kell fogadni, hogy vannak emberek akinek 10000 Ft nem pénz, mert nála 100 ezreknél kezdődik... Nekem nem kell messze mennem, hogy ilyen emberekkel találkozzak... és elhihetitek én sem vagyok Dagobert bácsi.
      Ahogy Te is írtad ez nekünk tényleg egyfajta "fizetség", elismerés, a munkák gyümölcse vagy nevezzük úgy ahogy akarjuk.
      Köszi a hozzászólást. :)

      Törlés
  2. Balhé lesz megint. Ha a blogger oldaláról nézzük a tesztelésre kapott termékek valamilyen szinten elismerést jelentenek, és akár "fizetésként" is lehet rájuk tekinteni. Önerőből, szabaidőből áldoznak a blogra részben maguk miatt, részben az olvasók miatt, és ez kompenzálja valamennyire őket. A cégek (nem szeretnék általánosítani) szerintem csak reklámfelületként tekintenek a bloggerekre, akiket bombáznak mindenfélével. Olvasóként ebból csak annyit érzékelek (most csak magam nevében beszélek), hogy mindig van egy hullám amikor kb. minden blogon ugyanazt olvasom. Ami unalmas, de ez az elvárás az ajándék fejében. Ez a körmös blogoknál is észrevehető, csak ott nem kap mindenki körömlakk kollekciókat. Bevallom, néha a féltékenység is elkap, amikor álmaim parfümjét 20-an megkapják, amiért hónapokig gürizek, és lehet meg sem tudom venni mert akkor épp fontosabb dologra kell a pénz, mint, hogy abban az illatban illatozzak. De nem megyek bele a kinek mire van pénze témába, ez csak az én példám. Sok olyat látok, aki boldogan adja el magát pár ruháért, vagy kozmetikumért, aztán nagy mosollyal veszi fel a "haul videókat", csak elfelejti említeni, hogy a végtelen ruha amit mutogat ingyen volt. Az igaz, hogy egyre több blogger dédelgeti az olvasóit vattacukros álmokban. És illúzióromboló, amikor egy blogger az égig magasztal egy high-end terméket amit tesztelésre kapott, ajánlja megvételre, viszont életében nem venné meg, ha nem kapta volna meg. A blogok világa és a való világ teljesen más. Befejezésként csak annyit, hogy jó lenne ha mindenki feltűntetné az ajándék termékeket, és tényleg őszintén írná le a véleményét, mert ennek csak így van értelme. Aki nem őszinte, véleményem szerint, várja a következő ajándékot. Ja és akinek nem inge ne vegye magára :)
    G.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hopp, most néztem, hogy amíg írtam a regényt SophiEl is hasonló gondolatokat osztott meg :D

      Törlés
    2. Naprakész blogot vezetni tényleg nehéz, épp ezért segítség nekünk ha valamilyen új terméket ajándékba kapunk. Ugyanakkor az olvasónak is az, hiszen nem kell zsákbamacskát vennie ha a reklám alapján megtetszett neki, mert legalább már egy véleményt olvasott, ami alapján eldöntheti, hogy kell avagy sem az az adott dolog.
      Én nem szeretnék vattacukorba dédelgetni senkit, és úgy gondolom ez nem is jellemző a blogomra. Ha valaki tényleg régóta követ az nagyon jól felmérhette már milyen termékeket veszek. Igen is vannak drága termékeim, de mellettük sok tök olcsó akár pár száz forintos is, amit ugyanúgy szeretek.
      Az ajándékba kapott termékek feltüntetése nálam megosztó dolog. Ha úgy hozza kedvem beleírom a posztba, ha nem, akkor nem. Ha az olvasóm őszintének vél, úgy gondolom erre semmi szükség, hogy folyton odaírjam, hogy "ajándék volt, de őszinte vagyok". Tudom, hogy sokan a poszt végén megírják, de nekem ez sosem mérvadó. Ha szeretem az adott blogot, érdekel és őszintének tartom az íróját pont letojom, hogy ő vette vagy sem, mert a véleménye érdekel. Elkezdhetném felsorolni a posztokat, melyekben van ajándék termék, de nem látom értelmét. Ott is szerepel minden jó tulajdonsága a terméknek és a rossz is, ha épp valami hagy némi kivetnivalót.

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Én azt gondolom, nem az verte ki a biztosítékot, hogy kaptál valamit.
    Inkább az, hogy "Ha tökéletes darabra vágytok, és a pénz nem számít".
    azoknak, akik nem ingyen kapják ezeket a termékeket, igenis ez rosszul eshet.
    Én mondjuk biztosan nem költenék ennyit egy rúzsra, mert egyszerűen sajnálnám rá a pénzt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt is megértem, de erre ugyan azt tudom válaszolni, mint SophiElnek.

      Törlés
    2. Azzal a részével egyet értek, hogy a kapott termékeket vehetjük egyfajta "fizetségnek".
      Talán ez egy használható tipp: ha én olyan terméket kapok, amit nem vennék meg ennyi pénzért, le szoktam írni. Így senki sem veszi rossz néven.

      Törlés
  5. Hiszem, hogy ebben a dologban "ártatlan" vagy, és őszintén írtad, hogy nem az ingyen termékekre utazol. Nekem az az érdekes, hogy had ne mondjak neveket, milyen bloggerek vannak, akik szó szerint ingyen élnek, és mindent magasztalnak, hogy ez így maradjon, és azokhoz senki nem mer egy rossz szót se szólni, sőt, még jujj de cukik, meg nagyszerű emberek, de azt aki tisztességes ezen a téren, azt úgy bántják, mint téged is.
    Lehet valakinek sértő, amit írtál arról a rúzsról, engem nem különösebben akasztott ki. Ha nem számít a pénz. Valaki megteheti, hogy ne számítson. Akinek meg számít, az marad a drogériás rúzsoknál és kész... Bár nevetséges, hogy némely haul posztban 20,000-nél nagyobb értékek is megfordulnak, havonta, vagy akár hetente. Lehet, hogy nem csak egy rúzst kapott ennyiért, de mivel úgyse tud az ember 50 darab rúzst kihasználni, akkor miért ne vegyen inkább egy 4-5, drágább darabot.

    Mielőtt valaki megnézné az én pénztárcámat: nem, nem engedhetek meg magamnak semmi Chanelt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen egyetértek Veled. Örülök, hogy van aki érti mit akartam mondani. :)

      Törlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Ildi, nagyon jól esik a hozzászólásod, na meg az aktivitásod. Köszönöm szépen. :)
      A fejléc azért van angolul mert a legtöbb betűtípusnál nincs ékezett. :D :/

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  7. Sajnálom, hogy ekkora hiszti lett ebből az egészből. Bárcsak minden kikezdhetetlen mondatodra érkezne annyi pozitív reakció, mint amennyi negatív jött erre az egyre. A lényeg az, hogy továbbra is úgy blogolj, ahogy neked jól esik és élvezd, miközben csinálod.
    Az "ingyen" kapott termékek esetében én igyekszem mindig feltüntetni valamilyen módon, hogy nem fizettem értük, mert tudom, hogy az olvasóknak fontos, de a bizalom megszerzése/elvesztése úgysem ezen múlik szerintem sem.
    Sok kitartást és örömöt kívánok a további blogoláshoz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. És ezúton is gratulálok a csodaszép picture polish lakkodhoz. :)

      Törlés