a fényvédelem fontossága.

november 06, 2015

Itt az ősz, a borús idő ami a leginkább alkalmas arra, hogy belevágjunk a kémiai hámlasztásba. Ha pedig hámlasztunk, akkor a fényvédő sem elhanyagolható, na meg persze egyébként sem. Már többször említettem, hogy elengedhetetlen a fényvédő használata, de most részletesen is leírom miért is ilyen kulcsfontosságú az arcápolási rutinban. 

Miért kell a fényvédő?
Röviden, tömören megfogalmazva azt lehetne mondani, hogy ráncmegelőzés céljából, de ennél azért mégis többről van szó. Az UV sugarak sejtkárosítóak, lebontják a kollagént, ami nem más mit a bőrünk feszességét, szerkezetét adó fehérje. Hozzájárul a a ráncok és a pigmentfoltok kialakulásához és bőrrákot is okozhat. A legtöbb bőrgyógyász szerint kb. 80%-ban a nap káros sugárzása okozza a bőröregedést. 

Mi a különbség az UVA és UVB sugarak között?
Az UVA sugarak a ráncok okozója, míg az UVB a leégésért és a bőrrák kialakulásáért felelős. Ezért fontos, hogy a fényvédőnk  UVA és UVB sugárzások ellen védő összetevőket is tartalmazzon. 

Mit jelent a faktorszám?
Az SPF az angol Sun Protect Factor szó rövidítése, ami a fényvédő UVB szűrőképességére utal. Megmutatja, hogy hányszorosára növeli bőrünk UVB elleni védekező képességét. Tehát ha tudjuk, hogy naptej nélkül 20 perc alatt megég a bőrünk, akkor ezt az időt egy 25 faktoros krém 25-szörösére növeli. Vagyis 20x25=500 perc, ami körülbelül 8 órát jelent. Persze ez még egyéb tényezőktől is függ, pl hányszor csobbanunk újra a medencébe stb... 

Felmérések szerint
SPF 5 - az UVB sugarak 80%-át szűri ki
SPF 15 - az UVB sugarak 93,3%-át szűri ki
SPF 30 - az UVB sugarak 96,6%-át szűri ki
SPF 50 - az UVB sugarak 98%-át szűri ki

A mennyiség is fontos!
Azonban az elvi védelem korántsem egyezik a valós védelemmel. :/ Mikor elkezdtem fényvédőt használni egyenletes, de vékony réteget próbáltam felvinni, hogy a nehéz állagú krém ne csillogjon annyira a bőröm felszínén, hiszen így is épp eleget teszek ellene. Aztán rövid időn belül ráébredtem, hogy amit addig csináltam, az halottnak a csók. Ugyanis 2mg/cm2 használnak a krémekből amikor kimérik a fényvédő SPF védelmét. Ami annyit jelent, hogy egy átlag felnőttnek 30 ml fényvédőre van szüksége ahhoz, hogy az egész testét bekenje, annak érdekében, hogy az elvi védelmet megkapja. 30 ml, vagyis egy kisebb tubus! Ez persze lehetetlen dolog, de éppen ezért fontos, hogy ne spóroljatok a fényvédővel. Tanulmányok bizonyítják, hogy a gyakorlatban magunkra kent napvédő csupán 20-50%-t adja az elvi védelemnek!
Plusz ezért sem érdemes csak az alapozónkra/BB krémünkre hagyatkozni, mondván, hogy tartalmaz fényvédőt. Hiszen alapozóból csak vékony réteget viszünk fel az arcunkra.


Kémia vagy fizikai fényvédő? Melyik megfelelő az én bőrtípusomnak?
Mint már előbb említettem, a fényvédők állaga nem épp közkedvelt és sajnos minél magasabb az adott termék faktorszáma annál sűrűbb, zsírosabb és még inkább csillog tőle a bőrünk. Zsíros/kombinált bőrre éppen ezért nehezebb fényvédőt találni. Általánosságban azt lehet mondani, hogy zsíros/kombinált bőrűek inkább kémia fényvédőt válasszanak, mert azok beszívódnak a bőrbe és elnyelik az UV sugarakat. Míg száraz, érzékeny, rosaceás bőrre inkább a fizikai fényvédőket ajánlják. Ez nem szívódik  fel, hanem a bőr felszínén egy fehér réteget képez, ami visszaveri a káros sugarakat. Fizikai fényvédő összetevőből két fajta létezik: titanium-dioxide és zinc-oxide. Kémia összetevőből viszont több létezik, ám ezek között vannak stabilak és kevésbé stabilak, illetve csak UVB és csak UVA ellen védők. Éppen ezért általában több kémia fényvédő összetevő is megtalálható egy naptejben. 
Persze az, hogy kinek melyik ajánlott a bőrtípusára nincs kőbe vésve. Sokak érzékenyek bizonyos kémiai összetevőkre és hiába lenne jobb a bőrére a kémia fényvédő ami felszívódik, mégis kénytelen fizikait keresni. Másfelől felröppent a gyanú a kémia fényvédőkkel szemben, hogy nemcsak beszívódik a bőrbe, hanem bekerülnek akár a véráramba is, ezért ha terhes vagy, vagy 2 éven alatti gyerkőcnek keresel napvédőt akkor lehet jobban jársz egy fizikaival. Persze ez nem azt jelenti, hogy a kémia fényvédők rosszak, csak érdemes ezeket a szempontokat is szem előtt tartani. Én eddig csak kémiait használtam és teljes mértékben meg vagyok vele elégedve. :)


Az INCI itt sem elhanyagolható!
Persze mint mindig, fényvédő vásárlásakor is érdemes nyitott szemmel járni és ellenőrizni az összetevő listát. A sűrű állagon könnyen lehet segíteni egy kis denat. alkohollal. Igen, sajnos rengeteg márka fényvédője tartalmaz alkoholt, ami nemcsak, hogy irritálja a bőrt, de hosszú távon öregíti is azt. Sajnos a legtöbbet dicsért és valóban hatékony, szép INCI listájú termékek a drágább árkategóriába tartoznak.

Csokibaba vagy Hófehérke?
Most ugyan meleg pulcsik és hosszú nadrágokba burkoljuk magunkat, de mi a helyzet a nyári napcsókolta lábakkal? Hát igen, a barna bőr most lehet épp trendi, de nem egészséges és hosszú távon nem is kifizetődő, ha szép, feszes bőrt szeretnél 10-20 év múlva is. A bőr az őt ért káros UV sugarak ellen plusz melanin termeléssel védekezik, ezért barnulunk le. Ha picit másképp fogalmazunk akár mondhatjuk azt is, hogy a bőröd "beteg", veszettül próbál ellenállni és ezért barna. A szolárium semmivel sem jobb, mint ha kifekszel a tűző napra, még ha csupa zöld és bio felirat díszeleg mindenütt.
Ha ezt nem tudod elfogadni akkor keress egy jó kis önbarnítót. Akár próbálkozz már most is, így mire ismét beköszönt a jó idő már egy klassz önbarnító rutinod lesz. ;)

a fotó kattintásra megnő.
Végezetül itt egy nagyon klassz, ugyanakkor elszomorító infógrafika a Paula's Choice munkatársaitól. Remélem tudtam picit segíteni és átláthatóbbá tenni miért is van ilyen fontos szerepe a fényvédőnek a napi rutinomban. Ha Te ezt már mind tudtad az még jobb, mert az azt jelenti, hogy eggyel többen vagyunk akik tudatosan ápoljuk a bőrünket. :) 


Ti minden nap használtok fényvédőt? Tudtam valami új infóval szolgálni?

0 megjegyzés