olaj mustra - argánolaj.

október 04, 2014

A mai olaj mustra kiszemeltje az argánolaj lesz.
Az argánolajat a Marokkóban található argánfa magjából sajtolják ki. A magokat előbb megszárítják, majd kézzel megtörik, így nyerik ki belőle az értékes olajat, mert egyelőre nem sikerült olyan technikát kidolgozni, ami tökéletes lenne az ipari feldolgozáskor. Az egyik legjobb növényi olajként van számon tartva. Magas E vitamin tartalmának köszönhetően meggátolja a bőr idő előtti öregedését. A benne lévő omega-6 és omega-9 zsírsavaknak gyulladáscsökkentő és hidratáló hatása van.

Ma már rendkívül nagy népszerűségnek örvend, mind a bőr mind a hajápolás területén. 100% tisztaságú olaj vásárlása során viszont érdemes figyelni pár dologra. Jelen esetben egy fényérzékeny olajról beszélünk, ezért mindig olyan terméket válasszunk ami sötét, barna üvegben kapható. Az argánolajat másnéven folyékony aranyként is szokták emlegetni. A színe is ennek megfelelően sötétebb sárgás. A szép szín mellé viszont nem társul kellemes illat. Ez is egy fő szempont, hiszen ha ezt a jellegzetes szagot nem észleljük biztos, hogy nem tiszta olajat kaptunk. Fontos azonban, hogy amint beszívódik az "illata" is elszáll. Én eleinte öklendeztem tőle, de ma már szinte fel sem tűnik úgy hozzászoktam. A szaga mellett a másik visszatartó erő az az ára lehet, hiszen nem túl olcsó, az előállítása miatt. Ugyanis kb 80-100 kg szükséges az argánfa terméséből, hogy 1 liter olajat kinyerjenek belőle az előbb említett kézi munkával. Végül egy utolsó fontos dolog, a mennyiség. Valószínű, hogy még a legkisebb kiszerelés is sokáig kitart, ugyanis pár csepp elegendő használatakor.

Én az Aromax pipettás kiszerelésű argánolaját használom. Bár ez nem 100%-os, de az INCI első helyén áll és a további összetevői is szépek.

Hajra
A hajvégeket kiválóan ápolja, meggátolja ill helyreállítja a töredezett végeket. Puhává és könnyen fésülhetővé válik. Én törölköző száraz hajon 4 vagy 5 cseppet oszlatok el. Könnyen beszívja a hajam és utána a kellemetlen szagát sem lehet érezni. Száraz hajon még nem próbálta mert feleslegesnek is tartom hiszen így is nagyon jó hatást érek el egészen a következő mosásig. Pakolásként is alkalmazható, bár ez nem igazán kifizetődő.

Arcra
Mivel olajról van szó itt is érvényes, hogy a legjobb nedves arcba masszírozni. Én mindig Alveola Aloe Vera sprayt vagy a La Roche-Posay termálvízet permetezek az arcomra előtte. 3 csepp bőven elegendő az arc és a nyak területére de van, hogy egyet cseppentek, attól függően milyen állapotban van a bőröm. Nagyon jól hidratál, feltölti a bőrt.  Puhít és egységesít is. 
Annak ellenére, hogy ma már egyre több szépségolaj kapható a boltok polcain sokan még ma is félnek kipróbálni. Nekem enyhén zsíros bőröm van, ami hallatán talán még furcsább, hogy erre még olajat kenek. De nem az, ugyanis az argánolaj helyreállítja a bőr normál faggyútermelését, így nem lesz zsírosabb. Én magam is azt vettem észre, hogy mióta növényi olajokkal ápolom az arcom azóta szinte már normál bőrtípusom van. Na nem mondom, hogy ez állandósult hiszen külső tényezők vagy új termékek azért képesek felborítani ezt.

Körmökre
Akár a körmünkre is cseppenthetünk belőle. Jó alaposan masszírozzuk be, így erősödhet a körmünk és a körömágyunkat is felpuhítja. Ezt az alkalmazási módszert nemrég óta alkalmazom, ezért még nem mondanám, hogy csodát tett, de ha így lesz valamilyen módon mindenképp írok róla. :)

Összességében szerintem megéri kipróbálni akár az arcon akár a haj vagy a köröm ápolására. Egy üvegcse elég sokáig kitart, így szerintem megéri az árát. Nekem 20 ml-es kiszerelés lassan fél éve megvan, pedig rendszeresen használom. A fent említett Aromax argánolajat a Müllerben lehet a legkedvezőbb áron beszerezni, 1700 Ft körül.  Más termék a 4000-5000 Ft-ot is elérhetik. 

Ti használtok argánolajat? Hol és hogyan alkalmazzátok?

facebook | instagram | bloglovin | weheartit | krémmánia

6 megjegyzés

  1. ki a rakot erdekel ez a soxar ?

    a hulye egygyugyu ostoba libakat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. úgy látszik Téged is, mert veszed a fáradtságot, hogy hasonló blogok bejegyzésihez ilyen "csodás" hozzászólásokat írj, természetesen névtelenül.
      csak szánni tudlak, hogy nincs ennél jobb dolgod. :)

      Törlés
    2. Megkérdezhetem, hogy hol szoktad beszerezni? :)

      Törlés
    3. Több helyen is kapható, de mindig a Müllerben veszem, mert ott adják a legolcsóbban. Nálunk a Tescoban (hipermarket) is lehet kapni.

      Törlés
  2. Engem mindig az tart vissza a megvásárlásától, hogy azt mondják hogy trágyaszagú :DDDD Én a büdös dolgokat sajnos egy percig sem tudom elviselni :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor tényleg nem Neked való, mert olyan a szaga. :D Eleinte nagyon rosszul voltam tőle, most már fel sem tűnik. :)

      Törlés