olaj mustra - olívaolaj.

szeptember 25, 2015

Ezer éve nem volt már olaj mustra a blogon, így itt az ideje, hogy az egyik legnépszerűbb növényi olajat vesézzük ki, ami nem más mint az olívaolaj.


  • Az olívaolajat a mediterrán térségben megtalálható olíva terméséből nyerik. A leszüretelt olívabogyókat megtisztítják, majd 24 órán belül kipréselik. Az így nyert olajat nem hőkezelik, és nem kerül bele semmilyen mesterséges anyag.
  • Már az ókori Egyiptomban, Görögországban és a Római Birodalomban is használták. Nemcsak mint táplálékot, hanem mint szépítőszert is. A királyokat, az uralkodónőket és a csecsemőket kenték be, hogy fiatal maradjon a bőrük. Sőt mi több, tisztálkodásra is használták.
  • Fogyasztása jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. Megakadályozza, hogy a zsírok lerakódjanak az erekben, és csökkenti a vér koleszterinszintjét.
  • Ugyanakkor kevesen tudják, hogy nem szabad hevíteni, hiszen ekkor veszít értékes tápanyag tartalmából.
  • A bőrre kenve is jótékony hatású. Antioxidáns, zsírsavak, A- és E-vitamin is megtalálható benne.
  • Sok más olajhoz hasonlóan ez is fényérzékeny, éppen ezért érdemes sötét, elzárt helyen tartani és/vagy barna üvegben tárolni.
Az ókori Egyiptomban, Görögországban és a Római Birodalomban is használták.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/3116/olivaolaj
Egyiptomban, Görögországban és a Római Birodalomban is használták.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/3116/olivaolaj

Ahogy én alkalmazom és amit tapasztaltam
Önmagában én ritkán használom, inkább a házi készítésű maszkokat, pakolásokat turbózom fel vele. Ha valamilyen DIY szépítőszert készítek biztosan kerül bele némi olívaolaj, hiszen valóban nagyon jó bőrpuhító. Sőt, nem csak az arcunk lesz babapopsi tapintású, de a hajunk is könnyed, selymes és csillogó lesz a használata után. Nagy előnye, hogy a komedogén indexe 0, vagyis azok is bátran használhatják, akiknek pattanásos/mitesszeres a bőrük. Egy kevés kávézacchoz adva remek bőrradírt alkot. A zacc eltávolítja a testünkről az elhalt hámsejtet, az olaj pedig hidratálja a bőrünket.

Egy szó, mint száz, arcra, hajra, testre bátran próbáljátok ki, mert nem fog csalódást okozni. :)

Ti hogyan használjátok az olívaolajat? Csak a konyhában veszitek hasznát, vagy szépségápolási céllal is lekerül a polcról?


0 megjegyzés