5 főbűn, amit a hajad ellen elkövethetsz

augusztus 28, 2016

A szép, egészséges hajat megfelelően kell ápolni. Ehhez rengeteg különféle hajápoló készítményt találunk a drogériák polcain, de sajnos ezek nem tudják kellőképp kifejteni a hatásukat, ha nem vigyázunk a hajunkra. Ma öt olyan rossz szokásról olvashattok, ami garantáltan csak károsítja a hajatokat.

Vizesen a legsérülékenyebb
Ha vizes a hajad, bánj vele nagyon óvatosan, hiszen ilyenkor a legsérülékenyebb! Ne dörzsöld törölközővel, inkább csak itasd fel vele a vizet. Én sokszor 10-15 percig is a hajamon hagyom, hogy a lehető legtöbb vizet magába szívja. Ilyenkor a fésűt is kerüld, inkább csak az ujjaddal próbáld átfésülni a hajad.

Fésülködj fordítva!
Fordítva? Igen! Ne a fejtetőtől indulva húzd végig a kefét, hanem a haj végétől haladj felfelé. Ezzel a módszerrel sokkal könnyebben és fájdalommentesen tudod kifésülni a hajad. Mindegy, hogy egy szuper Tangle Teezert vagy csak egy hagyományos fésűt használsz. A szálak így nem (vagy csak kevésbé) tudnak összegabalyodni és nem alakulnak ki csomók, amiket csak szenvedés árán tudsz kifésülni.

Felejtsd el a hajsütőket!
Na jó, talán örökre nem kell őket száműzni, de a rendszeres, napi használatot mindenképp érdemes kerülni. Régen napi szinten vasaltam a hajam és ennek meg is volt az eredménye. A hajam száraz és töredezett volt. Mire jobban megnőtt le is vágathattam, mert a vége teljesen elrongálódott és elvékonyodott. Azóta megtanultam egyenesre szárítani a hajam, és szinte ugyanolyan eredményt tudok elérni. A hajam ezerszer egészségesebb, no meg 3x olyan hosszú! Göndörítéshez próbálj ki valamilyen csavarót, hajsütés nélküli technikát. Nagyon sok jó tippet lehet találni a neten. De ha mindezek ellenére sem tudsz lemondani róla, mindenképp használj hővédőt, plusz olajos pakolást heti egyszer.

Túl szoros a copfod?
Sokszor érzed azt, hogy a hajad nehéz, a fejbőröd pedig nagyon fáj? Ez azért lehet, mert sokszor és/vagy nagyon szoros copfot viselsz. Hiába kényelmes és egyszerű ez a hajviselet, sajnos hosszú ideig nem jó megoldás, mert hajhulláshoz vezethet. A munkám miatt elengedhetetlen, hogy összefogjam a hajam, így ha hazaérek leengedem vagy egy lazább tarkó copfot kötök. Ha a reggeli készülődés során több időm van szívesen készítek egy mutatós fonatot, ami jobban kíméli a fejbőrt. Ehhez ITT találsz egy kis segítséget. ;)

Feketéből szőke
Én ugyan sosem festettem a hajam, de láttam már nagyon csúnyán károsodott hajat a festés miatt. Pontosabban inkább a szőkítés végett. Sokan drasztikus változást akarnak és akár feketéből szőkére(?) váltanak. Ezt sose tegyétek, mert hihetetlen mértékben roncsolja a hajatokat. Kiszárítja, sprőddé teszi és sokszor nem, hogy a végek törnek el, de a fél hajhosszt le kéne vágni ahhoz, hogy újra egészséges legyen.

Ti hogyan óvjátok a hajatokat? Van 'hajbűnötök'?

8 megjegyzés

  1. Válaszok
    1. Sajnos az sem túl jó. :/ Én utálok hajat mosni, meg is bolondulnék, ha minden nap hajat mosnék. :D

      Törlés
  2. egy pár hete álltam le a hajvasalással, mert egyrészt kinek van rá ideje naponta, kétnaponta, másrészt a melegben beizzad, és igénytelenül néz ki az egész. azóta sokkal de sokkal egészségesebb, pedig a legtöbb esetben hővédőztem, minden hajmosás után használtam pakolást és hajvégápoló olajat is, utóbbit sokszor két hajmosás között is. Most egy ideig biztos nem fogom hővel kezelni :) egyébként nagyon jó kis tippeket gyűjtöttél össze!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, örülök, hogy tetszett. :)
      Igen, azt hiszem a legrosszabb tényleg a rendszeres hőkezelés.:/ Tényleg érdemes más alternatívát találni, mert látványos változás érhető el. :) Köszi, hogy megosztottad a saját tapasztalatod.

      Törlés
  3. Szia!
    Rám sajnos a copfos dolog teljes mértékben igaz és jól mondod, hosszú távon nem tesz jót. Régen nagyon dús volt a hajam, de mióta folyton be van kötve elkezdett eszeveszettül hullani és már sajnos sosem lesz szép dús a hajam. Nem tudom, hogy mit tehetnék ellene, bár ez lehet azért is van mert simítom a hajam, bár szerintem heti egy hajvasalás még nem a világvége. :D
    Egyébként hasznos volt a bejegyzésed, köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia.
      Próbálkozz meg valamilyen más hajviselettel. Egy lazább konttyal vagy egy egyszerűbb fonással.
      Ha szeretnéd, hogy újra dús legyen a hajad érdemes hajnövesztő készítményeket használni. Koffeines sampont, ricinus olajos pakolást. Nekem pl nagyon sok babahajam lett amikor 1-2 csepp rozmaringolajat tettem a samponomhoz.
      A vasalástól kétlem, hogy hullana, a magas hőfok inkább a hajvégeket roncsolja.
      Ha viszont nagyon erősen, esetleg foltokba hullik a hajad az valamilyen nagyobb gondra utal (sokszor fogászati góc áll a hátterében)

      Törlés