olaj mustra - kókuszolaj.

március 24, 2015

Biztosan nagyon sokan hallottatok már a kókuszolaj avagy kókuszzsír áldásos hatásairól. Ami a hajatokat és a bőrötöket is gyönyörűvé teszi. No de tényleg így van?


A kókuszzsír a kókuszpálma magjának szárított beléből állítják elő. 25 C° alatti hőmérsékleten zsírszerű, magas hőmérsékleten viszont olvad. Jól bírja a hevítést (ezért is alkalmas főzésre) ellentétben, más növényi olajokkal. Színtelen és szagtalan.

Talán az egyik legismertebb és legnépszerűbb növényi olaj. Mindenütt csupa jó dolgot lehet olvasni, miszerint:
  • kiváló bőrpuhító
  • pakolásként alkalmazva, puhává és csillogóvá teszi a hajat
  • krémkeverőknek, kiváló alapul szolgál
  • sminklemosásban is verhetetlen
  • szempilla növesztő
  • kitűnő ajakápoló 
...és még sorolhatnám tovább, mi mindenért dicsérik ennyire.
Ez mind szép és jó, de sajnos egy fontos információt nem említenek. A kókuszolaj komedogén indexe négyes, és sajnos ez itt nem a jó értékelést jelenti. :/ Egyszerűen fogalmazva nagy eséllyel pattanásokat okozhat, főleg az erre érzékeny bőrűek esetén. Na így már nem is hangzik olyan csodaszernek, nem igaz?

Arcra ezért soha nem próbáltam, de sajnos a hajammal sem tett csodát, sőt. Ricinus olajjal kevertem (talán ez volt a baj?). Alapos mosás és szárítás után a hajam nagyon sprőd és kezelhetetlen volt. Gubancolódott és a fényét is elvesztette. Soha olyan rémes tapintású nem volt azelőtt. Az én negatív tapasztalatom ellenére mégis sokan esküsznek rá.
Egyetlen pozitívumot tudok csak felhozni, az pedig, hogy szemsmink lemosásra valami isteni. A legerősebb vízálló spirált szinte pillanatok alatt leoldja, anélkül, hogy erősen dörzsölnénk a szemünket és még ápoló hatást is felfedeztem a használata során. Viszont teljes arcon sosem használnám 4/5 komedogén index miatt. 

Egy szó mint száz, nekem a konyhában van a helye, nem a piperék között. Sajnos a sok dicséret ellenére ez az eddigi legrosszabb növényi olajom.

Ti hogyan használjátok a kókuszzsírt? Szeretitek vagy inkább tartotok tőle?
 

2 megjegyzés

  1. Jajj, nem hangzik túl jól :( Én egy ideje tervezem a beszerzését, kimondottan hajra, de a bőrömön is ki szerettem volna próbálni - habár lábra még lehet így is teszek egy próbát majd. Ha pedig nem válna be, ezek után megvan, mire használom el (sminklemosás) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Testápolónak" még jól jöhet. Arról sajnos nem tudok nyilatkozni, mert nagyon ritkán szárad ki a bőröm, ha pedig mégis akkor öröm elővenni az Alverdés testvajamat. Igazából arcon is annak lehet veszélyes, aki pattanásos vagy hajlamos rá. Nyilván akinek életébe volt kb 2 annak nem valószínű, hogy problémát jelent.

      Törlés