a natúrkence csodaszer?

augusztus 17, 2014

Úgy gondolom, hogy mindannyian azt a bizonyos vagy azokat a bizonyos csodakencéket keressük ami megoldja minden bőrproblémánkat. Nos ez nem könnyű feladat. De hol is keressük ezeket a csodaszereket? A drogériában a natúrkozmetikumok  vagy a bioboltok polcain, mert ott biztosan csakis jó dolgokra bukkanunk?

Szerintem az, hogy valami igazán jól beválik (hosszú távon is) nem attól függ, hogy valami natúr avagy sem. Félreértés ne essék ez nem valami natúrkozmetikumak lehúzó poszt akar lenni. 
Egyszerűen csak sokszor azt veszem észre, hogy az embereknek csak úgy a valamiből jön egy ötlet, hogy ő mától bio, meg natúr, meg teljesen egészséges és mikor csalódik az első természetes bőrápolójában, akkor egyből azt mondja, hogy ezek csak marketing fogások és nem is jók. Ez nem feltétlenül így van, natúr termékek között is találhatunk remek bőrápolót, ugyanakkor irritációt okozót is.
Egyrészt tudni kell, hogy az adott termék tényleg natúr vagy sem. Sok natúrkozmetikai cég azzal ért el ilyen sikereket, hogy azt reklámozza, hogy náluk minden a természetből ered, közben ha megnézzük az INCI-ket (összetevők) sok oda nem illő alapanyagot vehetünk észre. Két márkáról (The Body Shop és YumanaMs Tindigo oldalán olvashatok részletesen is. 
A másik fontos dolog, hogy számos tévhit kering a natúrkozmetikumokról és szerintem ez a fő oka annak, hogy nagyot csalódnak az ember, mert mindennel hitegetik őket.
  • Minden bőrtípusra/bőrproblémára jó
    Ez nálam alapból kételyt okoz, hiszen ha nekem zsíros a bőröm és pattanásokkal küzdők még egy másik személynek például száraz és érzékeny akkor hogy lehet, hogy neki is és nekem is pont azt nyújtja amit kell? Hát szerintem sehogy. Ezt továbbra is az dönti el, hogy mit tartalmaz  és az hatékony-e a saját problémánkkal szemben.
  • Natúrkozmetikumra váltás során a bőr méregtelenedik, ezért rosszabbodhat
    Kezdjük ott, hogy mégis hogyan méregtelenítenénk kívülről? Hát sehogy. (Akit érdekel a méregtelenítésről egy remek cikk az itt olvashat róla, szintén Ms Tindigo tollából) Semmilyen tudományos megalapozása nincs ennek az állításnak. Ha az adott termék valakinek nem válik be és rosszabbodik a használata során, akkor ezzel takaróznak: "használd csak tovább majd elmúlik, csak azért van mert méregtelenítesz". Hát nem. Ha irritációt vagy rosszabbodást tapasztaltok inkább hagyjatok fel vele és térjetek vissza más bevált termékhez. 
  • A natúrkozmetikumok nem váltanak ki irritációt vagy allergiás reakciót
    Az hogy valaki valamire allergiás az nem attól függ, hogy az természetes vagy mesterséges. Így egy natúr terméktől úgyanúgy felléphet allergiás reakció. Ez esetben azonnal hagyjunk fel a használattal és forduljunk orvoshoz.

Tehát mielőtt még bárki hatalmas beruházásba kezdene, hogy ő mától a természet lánya lesz, annak ajánlom, hogy alaposan nézzen utána mit tartalmaznak azok a termékek, van-e olyan összetevő amiről tudja, hagy irritálja... Mindig legyetek résen és ne dőljetek be az üres ígéreteknek még a natúr termékek esetén sem.
Ettől függetlenül, én mindenkinek csak ajánlom, hogy próbáljon ki természetes kencéket, hiszen nagyon sokaknak bevált, többek között nekem is. Megtalálható nálam a shea vaj, szőlőmagolaj, argánolaj, natúrszappan és még sorolhatnám. :)

Ti használtatok már natúr terméket? Mik a tapasztalataitok? 

facebook | instagram | bloglovin | weheartit | krémmánia

0 megjegyzés