olaj mustra - csipkebogyóolaj.

december 01, 2014

Újabb hónap, újabb olaj mustra. :) Mint "olajimádó" itt egy újabb bejegyzés egy csodás növényi olajról. Eddig írtam már az teafa- argán- és a szőlőmagolajról.

A csipkebogyó olajat, más néven vadrózsaolajat a csipkebogyó magvaiból nyerik. 

E értékes olaj:
  • Gyógyítja a sebeket, kitűnő szövetgeneráló tulajdonságának köszönhetően. Csökkenti a hegesedés utáni nyomokat, illetve a barna pigmentfoltokat.
  • Kiváló antioxidáns, vagyis késlelteti a bőr öregedését. Eltünteti az apró ráncokat és csökkenti a már meglévők számát.
  • Továbbá csökkenti a hajszálerek sérülékenységét és fényvédőként is funkcionál.
  • Teli van zsírsavakkal, melynek köszönhetően hidratálja  a száraz bőrt. Magas a vitamin tartalma.
  • A C-vitamin és likopin segít megújítani a bőrt, helyreállítja rugalmasságát. Egyes kutatások szerint  a C vitamin tartalma nagyban változó lehet attól függően, hogy a csipkebogyó milyen állapotba volt, amikor az olajat kivonták belőle.
Amit tapasztaltam
Nagyon szép erőteljes sárga színe van, amihez sajnos itt sem társul kellemes illat. Nekem kissé olyan hal szagú, sokak szerint sima olaj szaga van. Nem mondom, hogy egyből beszívódik, de olyan 15 perc elteltével én semmilyen zsíros/olajos érzést nem tapasztaltam. 
Aki olvasta a többi olaj mustra bejegyzést az már tudja, hogy ezeket az olajokat mindig nedves bőrre viszem fel. La Roche-Posay termálvizet vagy aloe vera sprayt használok. Mint most már számomra is kiderült, ez igazából inkább csak megkönnyíti az olaj eloszlatását. A olaj ugyanis nem keveredik össze a vízzel, ehhez valamilyen emulzió szükséges. (Ha belegondolunk, mikor tésztát vagy levest főzünk, az olaj mindig a víz felszínén úszik egyik sem zárja magába a másikat) Mindazonáltal én akkor is azt ajánlom, hogy így használjátok, hiszen az a kis arcpermet nem fog ártani és valóban kellemesebb így a bőrbe masszírozni. 
A fent említett hatásokat én is észleltem magamon, így most ez az aktuális kedvenc. Elképesztően jó bőrregeneráló. Ha valakinek nagyon száraz a bőre az szerintem már most menjen és vegyen egyet magának, mert nagyon jól hidratál. Igen, továbbra is zsíros a bőröm, de így ősszel/télen még nekem is  hajlamos helyenként kiszáradni. Az ekcémás szárazsággal pedig pikk-pakk elbánik. Valamilyen bevált kézkrémhez cseppentek kettőt és nagyon jól beissza a kézfejem és másnak csak úgy hullik le a száraz rész az ujjaimról. Barna pigmentfoltjaim nincsenek, viszont a pirosságot is szépen lehúzza.

Ti használtok csipkebogyóolajat? Mit tapasztaltatok?

2 megjegyzés

  1. Én a Pai csipkebogyóolaját használom, többször újrarendeltem már. Ez drágább, de magasabb a hatóanyagtartalma is, mint az Aromaxé (ettől a színe is más, egészen sötét narancssárga a karotinoidok miatt), és egy kíméletesebb, széndioxidos eljárással vonják ki, nem hidegsajtolással készül. Vegyes/problémás bőröm van, de ezt a verziót mindenféle bőrtípusra lehet használni, és nagyon jó gyógyító, gyulladáscsökkentő, folthalványító "csodaszer". Kellemetlen illatot én nem tapasztaltam (pedig elég érzékeny vagyok a szagokra), szerintem sima növényi olajos illata van, nem büdös (bár az Aromaxosat nem szagoltam). A transzretinolsavat (ami az A-vitamin előanyaga) is érdemes megemlíteni, abból is sok van a csipkebogyóolajban, és segíti pl a kollagénképződést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem a Pai honlapját és nagyon tetszetős. Köszi szépen az infót. :)

      Törlés